به گزارش روابط عمومی گروه «هم آورد»، نخستین اجلاس سراسری « ایران،بانو، تجارت » با هدف کمک به ارتقای سطح خلاقیت، نوآوری و شناسایی فرصت ها و تهدیدها و نیز شناسایی بانوان متعهد،مجرب و موفق ایرانی در عرصه مدیریتی کشور در روز دوشنبه ۳۰ خرداد با حضور ۱۱۷ واحد منتخب مورد تایید شورای سیاستگذاری این اجلاس در مرکز همایش های کتابخانه ملی ایران  برگزار شد.

ستاد خبری اجلاس سراسری «ایران،بانو، تجارت» با سخنرانان این اجلاس گفتگویی داشته که در ادامه بخشهایی از آن را می خوانید:

خاطره استاد رضایی” رئیس شورای سیاستگذاری اجلاس « ایران، بانو، تجارت » گفت : این اجلاس حول بحثِ هم افزایی بانوان در اقشار مختلف وتنوع کسب و کارها برگزار شد.در واقع بررسی ظرفیت‌های ضعیفی که هم اکنون بین کسب وکارهای بانوان وجود دارد و تبدیل آن به سیستم های ارتقا یافته ،یکی از اهداف این اجلاس بود.

وی افزود: امیدواریم با تزریق مباحث آموزشی ، تزریق مباحث صدور مجوز،امور قانونی و تسهیل گری در مسیر توسعه ی روند کسب و کار به واسطه میزهای خدمت مجموعه اتاق تعاون استان و کشور،بتوانیم یاری رسان باشیم و از هم افزایی دستگاه هایی که در بخش دولت نیز فعال هستند ،می‌خواهیم پای کار بیایند و در زمینه ارتقای کسب و کار بانوان ،عملکردهایی را داشته باشند؛ بعنوان مثال، مجموعه های سازمان فنی و حرفه ای یا ستاد مشاغل خانگی نمونه ای بارز از دستگاه های فعالی هستند که می توانند در زمینه کسب و کار بانوان بویژه مشاغل خانگی اقدامات موثری را انجام دهند.

رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران و رئیس شبکه تعاون، تجارت ایران تصریح کرد: تلاش ما این است که تنوع در دعوت از دستگاه های مختلف را به منظور ایجاد کسب و کارهای متنوع، برای بانوان افزایش دهیم. به همین منظور روحِ تعاون وترویج کار تیمی را با هدف ارتقای وضعیت حوزه مشاغل زنان و خانواده در دستور کار قرار دادیم و امیدوارم تا پایان سال بتوانیم با تعدد برگزاری اجلاس های تخصصی در این زمینه، عملکردهای مطلوبی را ارائه دهیم و شاخص هایی مانند بحث موقعیت های اجتماعی،  ایجاد اشتغال، روند دریافت مجوز ها،تعاملاتی که زنان در حوزه های ملی ،منطقه‌ای و بین المللی دارند و نیز بحث تعهدی که به خانواده دارند،مبحث فرزند آوری به عنوان یک مادر دارای تعهد به فرزند،خانواده و همزمان شاغل و در حال توسعه کسب وکار را ضمن بررسی ارتقا بخشیم و به شاخص های ضعیف نیز بها دهیم.

دکتر سید « حمیدرضا محتشمی » روانشناس و مدرس مهارت‌های زندگی و رشد توسعه فردی و دکترای مدیریت که در زمینه پرورش رهبران در حوزه زندگی و کسب وکار نیز فعالیت دارد،گفت: در این اجلاس که محوریت آن از جذابیت های بسیاری برایم برخوردار بود، برای زنان بویژه زنان کارآفرین که در این اجلاس شرکت کرده بودند، ۴رنگِ پرتره یا تصویرِ یک رهبر سالم را تشریح وبررسی کردم. یعنی واکاوی کردیم که اگر کسی می خواهد در کسب وکارِ خود به عنوان یک کارآفرین، گامی فراتر بر دارد و از کارآفرین به یک فردی رهبر والگو تبدیل شود، باید ۴ رنگ را در شخصیت و زندگی خود داشته باشد،که « کاراکتر»  یکی از آنهاست.

این مدرس ادامه داد :  در واقع این مورد به منزله دست و پای کارآفرین محسوب می شود ؛ « چشم انداز» دومین رنگِ مورد نیاز برای رهبر شدن در زمینه کارآفرینی است، چرا که این مورد، چشم ،دید و نگرشی دقیق را به یک رهبر، ارزانی می دارد.البته موضوع شجاعت نیز رنگ یا مبحث دیگری در الگو واقع شدنِ یک کارآفرین است که می توان آن را به ستون فقرات تشبیه کرد. چون استواری ،پایداری و ماندگاری را برای کارآفرین به ارمغان خواهد آورد و به طور کل کسی که شجاعت نداشته باشد، نمی تواند با سختی ها و دشواری ها رو در رو شود.باوجود اینکه همه رشد و موفقیت های فعالان این عرصه، در دلِ ورود به چالش هاست که ایجاد می شود. ناگفته نماند رنگِ چهارم که می تواند تاثیر بسزایی در رهبر شدن یک کارآفرین داشته باشد، سخاوت و مهربانی است که در واقع قلبِ یک رهبر به شمار می آید  و بررسی وجود یا عدم وجودِ این ۴ رنگ در یک رهبرِ کسب و کار از موضوعاتی بود که به آن پرداخته شد.

دکتر سید « حمیدرضا محتشمی »  تصریح کرد : در واقع در این اجلاس به ۴ستونی پرداختم که می تواند بنای یک رهبرِ کسب و کار را در بحران هایی که امروز وجود دارد، مستحکم نگه دارد. در واقع یکی از نکات طلایی ای که در این اجلاس به آن اشاره شد این است که یادمان باشد کسب و کار زمانی به رکود می رود که رهبرش به رکود رفته باشد.یعنی اگر حتی فضای بیرون از کسب و کار یک رهبر در رکود است، او خواهد توانست با داشتن آن ۴ رنگ که پیش تر به آن اشاره کردم ،بصورت نسبی وضعیت سازمان و گروه خودش را بهینه نگه دارد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در این اجلاس به این موضوع که زندگی حدفاصل بین افول انرژی و فشار نابود کننده است اشاره ای داشتم. بدان معنا که انسان باید بین دو مرگ، زندگی خود را طی کند؛ یعنی از یک سو باید با افول انرژی،خستگی،دل مُردگی و افسردگی مبارزه کند تا زنده بماند واز سوی دیگر در مقابلِ فشارِ نابود کننده ایستادگی کند.

“پونه توکل نیا” عضو هیئت رئیسه کانون زنان بازرگان اتاق بازرگانی تهران و معاونت حقوقی اتاق مشترک ایران- ترکیه و حقوقدان نیز با حضور در این اجلاس و گفت وگو پیرامون توانمند سازی و تأثیر فرهنگ کسب و کارها گفت : بها دادن به فرهنگِ کسب‌ و کار مثل آن است که یک فرد کسب و کار خود را از درون بیمه کند، به تعبیری دیگر وقتی خانه ای با چهارچوب های محکم وستون های استوار ساخته شود، هیچ زلزله ای نمی تواند آن رابه طور کامل تخریب و متزلزل کند یعنی خانه از بطن در برابر چالشی همچون زلزله بیمه است؛ پس در اینجا می طلبد سوال شود با این حساب چگونه برخی شرکتها در طی سالها بواسطه فراز و نشیب های اقتصادی همچنان پابرجا هستند و برخی دیگر در همان ابتدا علی رغم سرمایه گذاری های زیادی که بر روی آن‌ها شده، دچار ازهم پاشیدگی شالوده می شوند؛در واقع با نگاه کلی به این سوال به جهت یافتن جواب آن می بینیم، دوباره پای مبحث اهمیت فرهنگ کسب و کار و بها دادن به آن در میان است .

وی ادامه داد: بدون شک هرکسی که فعالیت اقتصادی دارد، بدنبال آن است که ضمن پیشرفت بیشتر، معضلات کاری خود را هموار سازد. بنابراین مباحثی که در این اجلاس عنوان و تشریح می شود، به طور قطع می تواند برموفقیت افراد در زمینه کسب وکار مثمرثمر واقع گردد. چرا که افراد در این اجلاس فرصتی خواهند یافت که مباحث عنوان شده توسط سخنرانان اجلاس را با شرایطی کاری خود تطبیق دهند و با توجه به همین موضوع به نتایج مطلوب دست یابند. همچنین مهمترین نقطه ضعفی که در شرکت کنندگان اینگونه اجلاس و کسانی که صاحب کسب و کار هستند وجود دارد، اغلب عدم آگاهی آنان  نسبت به خواسته و موقعیت شغلی شان است؛ یعنی در حقیقت فکر می کنند، غایت نهایی از کسب و کار، رسیدن به پول زیاد است، در صورتیکه اینطور نیست. چون اگر ندانیم از کاری که انجام می دهیم چه می خواهیم و نسبت به درآمدمان مدیریت نداشته باشیم، با شکست مواجه خواهیم شد. بنابراین عدم آگاهی نسبت به خواسته های خود از یک کسب و کار و نیز عدم توانمند ساختن خود در قبال انجام کسب و کارها، مهمترین چالشی است که عدم موفقیت در کسب وکارهای امروزی را بدنبال دارد.

همچنین” امیرطاها سلامی” مدرس مدیریت و برندینگ اظهارداشت: در این اجلاس گفتگویی پیرامون بهره وری و رضایت از کسب و کار داشتم، چرا که این دو مورد در کنار هم سبب ایجاد نگرش های مثبت می شود.چراکه در غیر اینصورت صرفا با بها دادن به یک مورد، درصد مورد دیگر را ناخودآگاه کاهش می دهیم. به طور کل رضایت و بهره وری از کسب و کار در کنار یکدیگر، سبب ایجاد نگرش و چشم اندازمثبت در عرصه کسب و کار می شود، که این نگرش ها باعث می شود نفوذی مطلوب در سازمان، اتفاق بیافتد و رفتار حرفه ای سازمانی در رفتار صاحبان کسب وکار نیز اشاعه یابد وتوجه به همین امر، ارتقا و پیشرفت کسب وکارها را بدنبال خواهد داشت .

وی ادامه داد: یکی از مقوله های درستی که نسبت به امرکسب و کارها، در جامعه باید موردتوجه قرار بگیرد، موضوع ارتباطات است.چون زمانی که اطلاعات بسیار خوبی از هم داشته باشیم، به طورقطع با یکدیگر رابطه خوبی هم خواهیم داشت و این امر زمینه ارتباطات خوب و مذاکرات مطلوب با همه، که شرط اساسی کسب و کار بهینه است را برایمان به ارمغان خواهد آورد. در واقع در پایان می توان مدعی بود مفهوم ارتباطات ،هنر شراکت با دیگران است